Hondenacupunctuur en wetenschap !

 

Acupunctuur bij je hond heeft een bewezen effect bij verschillende pathologieën! 

In deze rubriek zullen regelmatig artikels verschijnen die de wetenschappelijke uitleg van acupunctuur bij honden bij verschillende pathologieën weergeven.

 

 

Hondenacupunctuur en OCD

OCD staat voor Obsessive Compulsive Disorder (oftewel Obsessief Compulsieve stoornis). Het is een gedrag dat zich vaak manifesteert als de hond stress ondervindt. Ook honden die angstig zijn of zich vervelen, kunnen vervallen in obsessief gedrag, om hun frustratie te uiten.

Lees meer »

Hondenacupunctuur en Wobbler

Wobbler of ook wel cervicale spondylomyelopathie genoemd, is een instabiliteit van de nekwervels waardoor er druk komt op het ruggenmerg. De instabiliteit wordt veroorzaakt door een afwijkende structuur en/of een onregelmatige rangschikking van de wervels in de hals.

Lees meer »

Hondenacupunctuur en Otitis

Otitis is een ontsteking van de gehoorgang van de hond. Meestal is deze ontsteking extern, maar ook interne, diepere gelegen structuren kunnen ontstoken geraken.

Lees meer »

Hondenacupunctuur en Allergie

Een allergie is een abnormale reactie van het immuunsysteem op bepaalde - meestal onschadelijke - stoffen (=allergenen). Net zoals bij de mens kan dit gaan van pollen en grassen tot verschillende voedingsbestanddelen (kip, rund,…) of zelfs een allergische reactie op de huidschilfers van de eigenaar van de hond!

Lees meer »

Hondenacupunctuur en Heupdysplasie

Heupdysplasie is een genetisch bepaalde aandoening waarbij de heupkop niet mooi in de heupkom past. Hierdoor is er geen soepele beweging van het heupgewricht. Het verkeerd bewegen van de heupkom –en kop tov elkaar zorgt ervoor dat het kraakbeen beschadigd geraakt. Dit veroorzaakt uiteindelijk pijnlijk bot-op-bot contact waardoor het gewricht een andere vorm zal aannemen, en er nog meer wrijving ontstaat.

Lees meer »

Wat is gezichtsverlamming?

Gezichtsverlamming - ook wel facialis parese genoemd - is een veelvoorkomende aandoening bij honden, waarbij er een probleem is met de aangezichtszenuw, de nervus facialis. Vaak is deze aandoening idiopathisch: er is geen duidelijke oorzaak.

Wat zijn de symptomen van OCD?

-Afhangend oor

-Veel kwijlen

-Oog niet meer kunnen sluiten

-'Droopy' gezicht

-Jeuk aan het gezicht

-Gekanteld hoofd

-Evenwichtsstoornissen door Perifeer Vestibulair Syndroom: tot 65% van de getroffen honden hebben beide aandoeningen tegelijk!

Welk ras wordt het vaakst getroffen?

Elk ras kan facialis parese krijgen.

In sommige gevallen gaat een gezichtsverlamming samen met otitis interna: een ontsteking van het binnenoor. Voornamelijk honden met hangende oren hebben een verhoogde kans om deze ontsteking op te lopen, omdat de gehoorgang minder goed geventileerd wordt en viezigheid dat zich in het oor opbouwt moeilijker uit het oor loopt. 

(Zie blog: Hondenacupunctuur en Otitis)

Hoe kan acupunctuur je hond helpen?

Alhoewel er regelmatig geschreven staat dat de symptomen vaak blijvend zijn, vond ik toch een interessant artikel waarbij de onderzoeksgroep na 20 dagen al verbetering hadden.

Uit ervaring kan ik meedelen dat ook mijn eigen hond na 1 maand al minder symptomen heeft!

 

Link naar artikel: https://austinpublishinggroup.com/veterinary-science-research/fulltext/avsah-v5-id1041.pdf