Hondenacupunctuur en Wobbler

Gepubliceerd op 18 april 2022 om 14:47

Wat is Wobbler?

Wobbler of ook wel cervicale spondylomyelopathie genoemd, is een instabiliteit van de nekwervels waardoor er druk komt op het ruggenmerg. De instabiliteit wordt veroorzaakt door een afwijkende structuur en/of een onregelmatige rangschikking van de wervels in de hals.

Wat zijn de symptomen van Wobbler?

-hoofd naar beneden, nekpijn

-neurologische uitval met (milde) ataxie (= ongecontroleerde bewegingen)

-dronkemansgang 

-wijdbeens lopen

-slepen met tenen over grond

-tetraplegie (= verlamming van de 4 poten)

Welk ras wordt het vaakst getroffen?

Alhoewel we Wobbler zien bij verschillende rassen zijn de Deense Dog en de Dobberman Pinscher de twee rassen die bovenaan de lijst staan. Reuen vertonen de aandoening twee keer meer dan teven.

Er zijn ook een aantal predisponerende factoren bij Wobbler zoals overvoeding en oversupplementatie of te snel groeiende puppy's. Wobbler kan ook secundair zijn aan osteoartritis en facetartrose. 

Hoe kan acupunctuur je hond helpen?

Het belangrijkste in de behandeling van Wobbler is om de druk van het ruggenmerg weg te halen. Een operatie is hiervoor aangewezen om de wervels te stabiliseren.

Helaas is er wel -zoals bij elke operatie- een reële kans op complicaties tijdens en na de operatie. De kans op volledig herstel is twijfelachtig.

Afhankelijk van de ernst van de symptomen, de mogelijke bijwerkingen van de operatie en de levenskwaliteit van de hond, kan overwogen om alleen conservatief te werken.

(Elektro-)acupunctuur is effectief gebleken bij de behandeling van nekpijn en het Wobbler syndroom.

Een combinatie van acupunctuur met fysiotherapie kan bij het Wobbler syndroom mooie resultaten geven.

 

Link naar artikel: https://www.vin.com/apputil/content/defaultadv1.aspx?id=7259348&pid=14365&print=1