Hondenacupunctuur en Otitis

Gepubliceerd op 30 maart 2022 om 17:51

Wat is otitis?

Otitis is een ontsteking van de gehoorgang van de hond. Meestal is deze ontsteking extern, maar ook interne, diepere gelegen structuren kunnen ontstoken geraken.

 

Wat zijn de symptomen van otitis?

-steeds krabben aan oren

-irritatie, roodheid van oor

-gehoorverlies

-stinkende oren

-gevoelig aan secundaire infecties

-voortdurend hoofd bewegen

 

Welk ras wordt het vaakst getroffen?

Honden met hangende oren hebben een verhoogde kans om deze ontsteking op te lopen, omdat de gehoorgang minder goed geventileerd wordt en viezigheid dat zich in het oor opbouwt moeilijker uit het oor loopt. Ook zullen honden met een vernauwde gehoorgang, veel oorsmeer produceren of honden die veel zwemmen een verhoogde kans hebben op het ontstaan van een otitis externa. De ontsteking heeft altijd een primaire oorzaak ten grondslag. Zo kunnen bacteriële infecties, mijten, tumoren, poliepen en vreemde voorwerpen (bijvoorbeeld grasaren) de ontsteking veroorzaken en in stand houden, mits deze niet worden behandeld. Vaak wordt otitis externa ook gezien bij allergieën, zoals atopie en voedselallergie. 

 

Hoe kan acupunctuur je hond helpen?

Acupunctuur kan helpen om het immuunsysteem te 'boosten'. Bepaalde acupunctuurpunten zijn effectief gebleken om het immuunsysteem te ondersteunen waardoor het lichaam beter kan reageren op infecties.

Ook lokale acupunctuurpunten rond het oor, kunnen een voordelig effect hebben bij acute of chronische otitis.

Wanneer de hond geen naalden rond het oor kan verdragen, kunnen we de laser gebruiken om zo bepaalde punten te stimuleren.

 

Link naar artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21245239/

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.