Hondenacupunctuur en OCD

Gepubliceerd op 8 juni 2022 om 13:36

Wat is OCD?

OCD staat voor Obsessive Compulsive Disorder (oftewel Obsessief Compulsieve stoornis). Het is een gedrag dat zich vaak manifesteert als de hond stress ondervindt. Ook honden die angstig zijn of zich vervelen, kunnen vervallen in obsessief gedrag, om hun frustratie te uiten.

Wat zijn de symptomen van OCD?

-Rondjes draaien

-Achter staart vangen

-Obsessief pootjes likken

-Obsessief blaffen

-Graven

Welk ras wordt het vaakst getroffen?

Er wordt nog veel onderzoek gedaan naar de oorzaak van OCD. Vermoedelijk ligt er een genetische afwijking aan de oorsprong.

Onderzoek toonde aan dat Doberman Pinschers met OCD dezelfde structurele abnormaliteiten van de hersenen toonden als mensen met OCD. 

Honden en mensen met OCD hebben een verstoord evenwicht van serotonine. Serotonine is een neurotransmitter in de hersenen die belangrijk is bij het regelen van gevoelens als angst en somberheid.

Elk ras kan OCD ontwikkelen, vaak al vanaf jonge leeftijd.

Doberman Pinchers zijn wel gekend voor het textiel -en flankzuigen. Inactiviteit en opwinding liggen dan vaak aan de basis.

Bull Terriërs zullen dan weer makkelijk staartjagen. Dit wordt vaak getriggerd door frustratie, een nieuwe omgeving, verminderde mentale stimulatie of door luid geluid. 

Hoe kan acupunctuur je hond helpen?

Bepaalde punten zoals KI27, BL62, HT7, PC7, GV9, CV15,... blijken een positief effect te hebben op OCD en andere (angst-)stoornissen bij honden.

Ook tryptofaanrijke voeding zoals aardappelen, vers vlees en vis, eitjes,... kunnen helpen om de angst en OCD van je hond onder controle te krijgen. Tryptofaan is nodig voor de aanmaak van serotonine, het zogenaamde gelukshormoon.

 

Link naar artikel: https://www.asalaser.com/sites/default/files/ricerca/documenti/e4h20_veterinary_laser_acupuncture.pdf

en https://libstore.ugent.be/fulltxt/RUG01/002/784/466/RUG01-002784466_2019_0001_AC.pdf