Hondenacupunctuur en Degeneratieve Myelopathie

Gepubliceerd op 7 februari 2022 om 17:53

Wat is degeneratieve myelopathie?

Degeneratieve myelopathie (DM) is een progressieve neuro-degeneratieve aandoening van het ruggenmerg. Het is vergelijkbaar met ALS bij mensen.

Er is nog geen duidelijke oorzaak voor DM maar er zijn wel bepaalde zaken die worden gezien bij de aangetaste honden. Er zijn aanwijzingen dat DM een auto-immune oorzaak kan hebben of genetisch zijn. Genetisch gezien is er een puntmutatie aangetoond in de hypervariabele regio 2 van het DLA-DRB1, een regio die is gelegen op het superoxide dismutase 1 (SOD1) gen. Mutaties in dit gen worden ook gezien bij bepaalde vormen van ALS bij de mens.

 

Wat zijn de symptomen van degeneratieve myelopathie?

Bij de grote rassen worden de eerste symptomen waargenomen op een gemiddelde leeftijd van 9 jaar en bij de kleine hondenrassen ligt dit rond de 11 jaar:

-verzwakte achterhand

-deelse/volledige verlamming

-moeite met rechtkomen

-gangproblemen: manken, slepen, kapotte nagels

-op teentjes lopen (ipv op kussens)

 

De meeste honden zullen vanaf het begin van de eerste symptomen zorgafhankelijk worden binnen een jaar. Na gemiddeld 3 jaar kan respiratoire dysfunctie ontstaan en dient vaak euthanasie overwogen te worden

 

Welk ras wordt het vaakst getroffen?

Eerst kende men DM enkel toe aan Duitse Herders waardoor het ook wel ‘’Duitse Herder myelopathie’’ werd genoemd. Nu is DM ook histopathologisch bevestigd bij andere rassen: Siberische Husky, Boxer, Corgi, Miniatuur Poedel, Chesapeake Bay Retriever, Rhodesian Ridgeback en bij verschillende kruisingen. Verdere studies hebben DM ook bevestigd bij de Berner Sennenhond, Standaard Poedel, Kerry Blue Terriër, Golden Retriever, draadharige Foxterriër, Amerikaanse Eskimohond, Mopshond en de Irish Soft-Coaten Wheaten Terriër en de Collie.

 

Hoe kan acupunctuur je hond helpen?

Helaas is er nog geen enkele effectieve behandeling voor degeneratieve myelopathie. Er is wel een artikel dat ons leert dat acupunctuur kan helpen het ziekteproces te vertragen, omdat acupunctuur zorgt voor zenuwstimulatie.

Fysiotherapie en TENS (transcutane elektrische neurostimulatie) zorgen voor een stimulatie van de spieren waardoor de hond zo lang mogelijk fit blijft.

 

Link naar artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16955818/ 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.