Hondenacupunctuur en Heupdysplasie

Gepubliceerd op 21 augustus 2021 om 15:17

Wat is heupdysplasie?

Heupdysplasie is een genetisch bepaalde aandoening waarbij de heupkop niet mooi in de heupkom past. Hierdoor is er geen soepele beweging van het heupgewricht. Het verkeerd bewegen van de heupkom –en kop tov elkaar zorgt ervoor dat het kraakbeen beschadigd geraakt. Dit veroorzaakt uiteindelijk pijnlijk bot-op-bot contact waardoor het gewricht een andere vorm zal aannemen, en er nog meer wrijving ontstaat.

 

Wat zijn de symptomen van heupdysplasie?

-minder spelactiviteit

-moeilijker rechtkomen

-vaker gaan liggen (evtl met benen gestrekt achteruit)

-‘bunny hopping’ ipv rennen

-achterpoten staan kortbij elkaar (hielen naar elkaar toe)

 

Welk ras wordt het vaakst getroffen?

Voornamelijk grote rassen, maar elke hond met een slechtere genetische achtergrond (oa ‘broodfok') kan getroffen worden.

 

Hoe kan acupunctuur je hond helpen?

Acupunctuur kan (samen met andere pijnstillende methoden) acute en chronische pijn verminderen en de levenskwaliteit verbeteren van honden met musculoskeletale problemen.

Zowel bij een conservatieve (= geen operatie) als een operatieve ingreep bij heupdysplasie, is acupunctuur goed om de pijn op een natuurlijke manier onder controle te houden.

Het is aangetoond dat (electro-)acupunctuur neurotransmitters (endorfine, serotonine, dopamine,…) vrijzet die een rol spelen in de pijnperceptie. Ook heeft acupunctuur een aandeel in het reguleren van het ontstekingsproces door het verbeteren van de bloedcirculatie in de aangedane regio’s.

 

Link naar artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28878418/ 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.