Hondenacupunctuur en Incontinentie

Gepubliceerd op 3 januari 2022 om 17:46

Wat is urinaire incontinentie?

Urinaire incontinentie is het onbewust verliezen van urine. Dit kan zowel in rust (bv. natte urine vlekken op de plaats waar de hond lag) als bij inspanning (bv. tijdens het stappen)

Wanneer je hond in huis een plashouding aanneemt voordat hij plast, is dit een teken van bewust urineverlies. Dit kan bijvoorbeeld wanneer je hond het niet meer kan ophouden doordat hij vanwege een onderliggende ziekte meer plast dan normaal. Ook door een blaasontsteking kan je hond bewust/actief in huis gaan plassen. Een blaasontsteking wordt vaak veroorzaakt door een bacterie en is dus geen teken van urinaire incontinentie!

Urinaire incontinentie kan ook een neurologische oorzaak hebben, bv wanneer bij lumbosacrale stenose de aansturing van de blaas wordt verstoord.

Wanneer er geen medische oorzaak gevonden wordt voor het in huis plassen, kan het ook gaan om gedragsproblemen.

 

Wat zijn de symptomen van urinaire incontinentie?

-onvrijwillig verlies van urine tijdens stappen of liggen

-irritatie, roodheid van huid rond genitaliën

-frequent likken aan genitaliën

 

Welk ras wordt het vaakst getroffen?

De meest voorkomende oorzaak van onbewust urineverlies is door een slecht werkende/verzwakte kringspier van blaas en plasbuis. Dit wordt vaak gezien bij de gesteriliseerde teef door het wegvallen van het hormoon oestrogeen. Dit kan dus bij elk ras voorvallen al zijn er sommige rassen zoals de boxer, rottweiler en poedel die een verhoogd risico hebben op incontinentie na sterilisatie. Ook is de kans op incontinentie na sterilisatie groter als de sterilisatie voor de eerste loopsheid plaatsvindt.  Honden met overgewicht hebben ook een grotere kans op incontinentie door extra druk op de blaas. Aangeboren afwijkingen aan de urinewegen is een oorzaak die vooral bij pups en jonge honden wordt gezien. 

De senior hond kan ook last hebben van incontinentie. Dit wordt dan veroorzaakt door het slapper worden van de sluitspier van de blaas, waardoor hij minder goed zijn urine kan ophouden. Ook dementie kan bij de senior hond voor incontinentie zorgen.

 

Hoe kan acupunctuur je hond helpen?

Om een goede behandeling in te kunnen stellen is het belangrijk te achterhalen wat de oorzaak van het urineverlies bij uw hond is. De therapie die wordt geadviseerd is afhankelijk van de oorzaak van de plasproblemen. In sommige gevallen is een antibioticakuur voldoende. Soms is het advies om een speciaal dieet te geven of is een operatie noodzakelijk. Wanneer de sluitspier van de blaas en urinebuis niet goed werken, kunnen medicijnen worden gegeven om de functie te verbeteren.

Zoek je meer een natuurlijk alternatief, dan is acupunctuur ook effectief gebleken.

Het acupunt ST36 wordt voornamelijk gebruikt bij gastro-intestinale problemen maar ook voor urinaire incontinentie is dit effectief. Uit een fMRI-onderzoek blijkt dat acupunctuur op ST36 zorgt voor een stimulatie van het centraal zenuwstelsel, die verantwoordelijk is voor de continentie.

Ook bepaalde punten op de blaasmeridiaan hadden gunstige effecten bij de behandeling van urinaire incontinentie.

Oefentherapie specifiek gericht op de bekkenbodemspieren kan samen met acupunctuur zorgen voor een betere continentie.

 

Link naar artikel: https://hrvethospice.com/pet-acupuncture-for-urinary-incontinence/

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.