Hondenacupunctuur en Artrose

Gepubliceerd op 5 september 2021 om 11:04

Wat is artrose?

Artrose is een pijnlijke aandoening door slijtage in de gewrichten. Voornamelijk worden de ellebogen, knieën, heupen, tenen en wervels aangetast.

In een gewricht zijn de botuiteinden bekleed met kraakbeen. Kraakbeen is een zacht weefsel zonder bloedvaten of zenuwen. Dit weefsel wordt gevoed door gewrichtsvloeistof. Deze gewrichtsvloeistof zorgt ook voor een goede smering van het kraakbeen tijdens de beweging. In een normaal gewricht wordt de druk over het kraakbeenoppervlakte goed verdeeld zodat er geen overmatige belasting ontstaat.

Wanneer een gewricht overbelast wordt, ontstaat er verlies van het kraakbeen, alsook van het gewrichtsvocht. Hierdoor gaat het gewricht minder soepel bewegen (kraken en stijfheid) en is er bot-op-bot contact (pijnklachten). Bij chronische overbelasting kan er sprake zijn van extra botvorming aan de gewrichtsranden waardoor het gewricht nog meer gaat schuren.

 

Wat zijn de symptomen van artrose?

-stijvere gang

-moeilijk rechtkomen of gaan zitten

-manken tijdens en/of na de wandeling

-startpijn na liggen

-verergering van de klachten na actieve dag

-niet meer willen spelen en/of wandelen

 

Welk ras wordt het vaakst getroffen?

Elk ras kan artrose ontwikkelen, al zijn grote hondenrassen hiervoor wel iets gevoeliger.

Ook honden die slechtere voeding krijgen en dus essentiële aminozuren missen, hebben een grotere kans op de ontwikkeling van artrose.

Daarnaast hebben honden met overgewicht ook vaak te kampen met gevoelige gewrichten.

Erfelijkheid speelt ook een rol in de ontwikkeling van artrose.

 

Hoe kan acupunctuur je hond helpen?

Zoals hierboven aangegeven kan de aanpassing van voeding of het geven van supplementen de klachten van artrose verminderen. Gewichtscontrole kan voor minder belasting van de gewrichten zorgen.

Fysiotherapie kan helpen om de spiermassa rond verschillende gewrichten te optimaliseren waardoor het gewricht ontlast wordt.

Acupunctuur kan een pijnstillend effect hebben door de vrijzetting van neurotransmitters zoals dopamine, noradrenaline,… die een rol spelen in de pijncontrole.

Anderzijds relaxeren de spieren op de plaats waar de naald in het lichaam gaat (‘dry needling).

 

Link naar artikel: https://vcahospitals.com/know-your-pet/acupuncture-acupressure-for-dogs

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.